Kår Historia

Kåren grundades år 2015 av en stor samling unga som innehöll ca 100 individer. På den tiden hette kåren Jesus Söner Scoutkår. Kåren hade utvecklat sig under kort tid och hade fått mer struktur och ordning. År 2016 fördelades den stora primära samlingen i flera små avdelningar efter ålder och intresse. Dessutom bestämdes styrelseledamöters samtliga poster och blev tydligare samt kåren började organisera sin första årsstämma. År 2019 bytte kåren namn till Österstjärnan Scoutkår. Kåren består av 5 avdelningar och en musikgrupp. Kårs medlemmar lovar efter bästa förmåga att följa scoutlagen och att hålla sitt löfte samt kristen grund.
Vi har också samarbete med andra föreningar och organisationer bl.a. Scouterna, Bilda, SOSF, andra scoutkårer och kyrkor.

Om Lokal

Kåren fick sin egen lokal första gång år 2019. Innan dess hade kårs sammankomster innehållits ute och i vissa kyrkolokaler i Linköping. De flesta sammankomster äger nu rum i vår lilla charmiga lokal.

Lokaladress: Stiglötsgatan 69, 586 46 Linköping.

 

Om Styrelseledamöter Olika Roller

  • Riham Chukri: Kårordförande, 1:a ansvarig Bilda och Kommun
  • Daniel Mirou: Vice ordförande, avdelningar och distrikt ansvarig
  • Ninib Youssef: Kassör och Ekonomi ansvarig
  • Simel Aho: Kårsekreterare och Medlemregister
  • Ilias Hashisho: Sponsring och Medieansvarig
  • George Chamoun: Suppleant, 2:a ansvarig Bilda (utbildare), fastighet kontaktperson
  • Sharbel Sahdo: Suppleant, 2:a ansvarig Bilda, Material och Lokalsäkerhet

Vanliga Frågor

Vår scoutkår halsduk samt tillhörighet märke får du gratis av oss, härligt va!

Ny skjortan kan man köpa själv från www.scoutshop.se . Eller vänd dig till din ledare och beställ. Vi ordnar ibland stora köp från Scoutshop . Så fråga först en av dina ledare!

Det går alltid lika bra med begagnade skjortor som är nästan i nytt skick. Som sagt fråga först en av dina ledare!

 

Den allra första utbildningen du ska gå är Trygga möten. Det är den enda obligatoriska utbildningen som du måste ha gått för att kunna vara scoutledare. Trygga möten är en webbkurs som du gör på egen hand och den tar ca 1 timme att göra.

Så här kommer du igång med Trygga möten >>

Efter Trygga möten är det lämpligt att gå Leda scouting. Här får du kunskap som gör dig tryggare i din ledarroll i Scouterna. Du lär dig bland annat om Scouternas program och får förståelse för vad ledarskap i Scouterna innebär. Efter denna utbildning kan du själv välja hur du vill utvecklas.
Läs mer om Leda socuting här >>

När du känner dig redo att fortsätta utveckla ditt ledarskap inom Scouterna så finns det många fler utbildningar att välja mellan. Du hittar dem alla på Ledarskapsön. Läs mer om dem här >>

Det stämmer delvis. Detta bestäms av kårs nuvarande sytelse. Vi rekommenderar alltid att du pratar med din ledare för mer info.

Alla ledare i Scouterna ska uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret, det är något som vi gemensamt fattat beslut om på vår stämma 2020. Om en person inte vill ställa upp på det kravet så har en scoutkår rätt att stänga av personen från sitt uppdrag. Känner ni er osäkra på hur ni ska agera så kan ni kontakta Scouterna centralt för att få råd. 

Man får chans att jobba på sitt eget projekt och idéer, delta på utbildningar, grupp diskussion och workshop, läger, hajk etc och inte minst att ha rolig, skaffa kompisar och minne för livet.

Den som ska uppvisa registerutdrag begär själv ut det via polisens hemsida: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn

Scoutkårer har ingen rätt att på egen hand begära ut ett registerutdrag från myndigheten.

Vi uppdaterar oss regelbundet. Det finns möjlighet att delta på bl. Trygga möte, Ledarskap, Friluftsliv, HLR m.m. Det finns massa utbildningar som man kan läsa om på vår sida och i Scouterna folkhögskola.

Alla över 15 år som erbjuds uppdrag eller tilldelas uppgifter i en scoutkår, som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat utdrag ur belastningsregistret. Barn är alla under 18 år.

I vår kår skall alla ledare uppvisa ett begränsat utdrag ur belastningsregistret.

Vid all scoutverksamhet bör scoutdräkt eller scoutkläder bäras. Det innebär att det ska synas tydligt av klädseln att man är scout. Med scoutkläder menas profilplagg med ordet scout, Scouternas logotype eller samverkansorganisationernas logotype väl synlig. En arrangör kan besluta om hur scoutdräkt ska bäras under ett arrangemang eller del av verksamhet, som högtider och ceremonier.

Vid viss representation anger inbjudan en formell klädkod, t ex kostym, då följer vi klädkoden men kompletterar kostymen eller klänningen med scouthalsduken.

Kontroll av registerutdrag innebär en möjlighet att skapa ytterligare trygghet för barn och ungdomar inom Scouterna och kan förhindra att olämpliga personer söker sig till verksamheten. Det är ett komplement till den obligatoriska Trygga möten-utbildningen och andra insatser som görs på nationell och lokal nivå för att barn och unga ska vara trygga i vår verksamhet.

Scoutdräkten är ett sätt att visa att vi alla tillhör Scouterna. Scoutdräkten skapar gemenskap, stärker vår identitet och är en del av vårt symboliska ramverk. Scoutdräkt används i olika utföranden i hela världen och visar på att vi tillhör en global rörelse.

Tag i första hand kontakt med din scoutkår (ÖSS) för avregistrering.

Du betalar en avgift till Scouterna, eventuell samverkansorganisation och distrikt. Det ingår en försäkring i avgiften till Scouterna och det är därför viktigt att man betalar sin medlemsavgift.

Gå till www.scoutnet.se eller kontakta din scoutkår (ÖSS).

Kontakta din scoutkår (ÖSS) så får du hjälp med avregistrering.

Scouternas riksorganisation är religiöst och partipolitiskt obunden. Scouterna är en demokratisk rörelse för alla. Det finns scoutkårer med olika fokus och intressen. Gemensamt för alla är scoutmetoden och ungas utveckling genom äventyr och gemenskap. En del scoutkårer ex. ÖSS är kopplade till kyrkoverksamhet, andra inte. Ta reda på vilka scoutkårer som finns nära dig och hitta den som bäst matchar dina intressen.

 

Du måste inte ha något särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns några saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Till exempel: regnkläder, sovsäck, liggunderlag, ett par vattentäta vandringsskor, stövlar eller kängor, matbestick, något att äta från som till exempel tallrik eller kåsa, vattenflaska och scoutdräkt (t-shirt, piké eller skjorta och halsduk). Om ni ska iväg på hajk eller läger kan du även få tips på bra utrustning i vår packlista.

Kontakta en scoutkår (ÖSS) och anmäl intresse. Kåren kommer att kontakta dig inom kort och berätta när, var och hur då kan börja.

Alla kan gå med, från och med 8 år. Vuxna är alltid välkomna att engagera sig. Kåren kanske vill ha fler ledare, en kassör, chaufför, kock, skeppare eller stugfogde. Kontakta din närmaste kår så får du reda på hur du kan delta.

Scouterna är en barn och ungdomsorganisation. Scouternas syfte är att göra barn och unga till trygga och ansvarsfulla samhällsmedborgare. Scoutprogrammet sträcker sig till 25 års ålder.

Många vuxna engagerar sig för att stödja ungas utveckling, på olika sätt. Det är fantastiskt roligt och utvecklande, och förutsättning för verksamheten. Vuxna engagerar sig tex som scoutledare, i lägerplanering och genomförande, i ideella arbetsgrupper lokalt eller nationellt, som materialansvariga eller styrelsemedlemmar. För Scouternas ideellt engagerade finns ledarutbildningar via Scouternas folkhögskola och mötesplatser via riksorganisationen och regionalt. Syftet är alltid att utveckla barn och unga.

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem hos ÖSS men det kan tillkomma en medlemsavgift på terminsfaktura, då man blir medlem hos Scouterna och Nordöstra Götalands Scoutdistrikt. Denna avgift bestäms inte av oss utan av Scouterna och Distriktet.

190 kr/år, man har möjlighet att dela fakturan på två terminer (rekommenderat)

Scouting är en ganska billig fritidsaktivitet. Terminsavgiften är olika i varje scoutkår eftersom kåren själva bestämmer den. Kostnaden kan vara allt mellan 90 kronor och 1050 kronor per termin beroende på vilken kår du går med i. Vanligast är att avgiften ligger mellan 300-500 kronor per termin. Att åka på läger och övernattningsaktiviteter brukar oftast kosta extra för utgifter som mat och transport. Scouterna har en stödfond där medlemmar kan söka bidrag till terminsavgift, läger eller utrustning vid behov. Fråga på scoutkåren.

Österstjärnan Scoutkår tar ingen medlemsavgift. Det vill säga om man är medlem hos oss, betalar man endast Scouterna och Distrikt avgifter alltså 95  kr/termin.